Poli Oncologie Helmond

P

Half april had ik mijn intake op polikliniek Oncologie. Die poli bevindt zich op de vierde verdieping in het plaatselijke ziekenhuis en tot vandaag wist ik niet dat “mijn” ziekenhuis een polikliniek op de vierde verdiepeing had. Ik wist zelfs niet dat er een vierde verdieping was.

Ik meldde me bij de balie en we mochten plaats nemen in een wachtkamer. En die leek helemaal niet op een wachtkamer. Het was meer een huiskamer met een bankstel, een tv, de radio stond aan. Plantjes op tafel, plantjes in de vensterbank. Gezellig. Er waren ook nog andere mensen aanwezig die in een soort relax-fauteuil zaten, met een infuus in hun arm. Die zagen er niet gezond uit. Waarschijnlijk hadden zij kanker. Diep van binnen vroeg ik me af wat ik hier kwam doen. Ik verwachtte dan ook dat de arts straks zou zeggen dat ik gewoon naar huis kon en dat er niets aan de hand was. Dossier omgeruild, verwisseld. Want…ik was niet ziek, ik had geen pijn. Alles voelde en oogde normaal. Dat zou een weinig tegen gaan vallen.

We werden door de oncologe binnen geroepen en zij vertelde wat de CT scan uitwees. Ik had uitzaaiingen. Voorstel was om een longfoto te laten maken en een longfunctietest te doen. “De longfoto kan nu, de longfunctietest doen we het einde van de week en dan zie ik u volgende week weer hier voor de uitslagen van de longfoto en de longfunctietest,” zei de oncologe. En daar konden we het mee doen. Einde consult, niets over een behandelplan, niets over hoe ernstig de situatie was. Nog steeds onzekerheid. En misschien nog wel meer onzeker dan gisteren.

De week kroop voorbij en ik zou op woensdag een nieuw consult hebben op poli Oncologie. Maar ik kreeg op dinsdagmiddag een telefoontje dat de afspraak niet doorging. Er was een afspraak met alle ziekenhuizen in de regio en het Radboudumc in Nijmegen dat de dossiers van alle nieuwe kankerpatiënten in die week doorgestuurd werden en besproken werden in een of andere vergadering in dat Radboudumc. Daar worden de dossiers van bepaalde patiënten uitgehaald en die worden uitgenodigd in Nijmegen voor, zeg maar, een second opinion. “Ik zou daar zeker naar toe gaan,” zei de oncologe, “Bovendien liggen in Nijmegen uw kansen hoger dan hier in Helmond. Ik kan er voor zorgen dat u aanstaande maandag daar terecht kunt als u instemt. Het is dan 28 april. De uitslagen van de longfunctietest èn de longfoto zijn goed.”
Totaal overdonderd stemde ik in, beëndigde dit gesprek en een kwartier later werd ik gebeld door een medewerkster van poli Oncologie van het Radboudumc dat ik maandag as. om 10:30 werd verwacht. “U krijgt morgen een schriftelijke bevestiging. Daarin staat ook waar u zich moet melden. Ik wens u een prettig weekend en tot maandagochtend.”

Klik.

Add comment